De seks helende lyde
De seks helende lyde (eller Liu Zi Jue, 六字訣) kaldes også de seks lydløse lyde og de seks hemmelige stavelser, eller blot de helende lyde. De har gennem tusinder af år været kendt og brugt inden for den kinesiske livsfilosofiske og medicinske tradition, som kaldes daoismen (taoismen). Der er tale om seks lyde, som er luftbårne. De laves altså ikke med stemmebåndet. Hver enkelt lyd har bestemte frekvenser, som menes positivt at påvirke de indre organer, som denne lyd og dens frekvensområder er relateret til. De daoistiske (taoistiske) mestre havde opdaget, at et sundt organ vibrerer ved en bestemt frekvens. Ved at sende denne frekvens til organet med en helende – eller lydløs – lyd, aktiveres og afspændes organet ud fra denne filosofi på en styrkende måde.
Hvad de enkelte lyde relaterer sig til
[redigér | rediger kildetekst]Lungelyden siges at støtte lungerne og deres energisystem, nyrelyden nyrerne og deres energisystem, leverlyden leveren og dens energisystem, hjertelyden hjertet og dets energisystem, miltlyden milten og dens energisystem.
Ud over disse fem lyde er der trevarmerlyden – trevarmeren er en særlig funktionsenhed i daoistisk (taoistisk), klassisk kinesisk medicin mellem øvre, midterste og nederste torsodel og med en særlig vægt på de indre organers samvirke i disse tre områder.
Kilder
[redigér | rediger kildetekst]- Daode jing & de 6 lydløse lyde (2007) ISBN 978-87-91493-06-5 – en lydbog/dobbelt-CD, hvorpå man kan høre de seks helende lyde.
- Mantak Chia: Forvandling af stress til vitalitet (2005) ISBN 87-7739-792-4 – heri beskrives de seks helende lydes baggrund, måden de laves på og de kropsbevægelser, der er forbundet med udførelsen af dem.
- Mantak Chia & Rachel Carlton Abrams: Kvinders seksuelle puls. The multi-orgasmic woman (2006) ISBN 87-7739-809-2 – heri gennemgås de seks helende lyde især med henblik på kvindens brug af dem, blandt andet suppleret med en særlig brug af nyrelyden for kvindens vedkommende.
- Ved at søge "The six healing sounds" eller "The healing sounds" på nettet kan man som oftest finde sider, hvor man ikke blot ser dem beskrevet, men også kan høre dem fremført – der kan være forskel på den måde, hvorpå de enkelte lyde laves og lyder fra "skole" til "skole".
Eksterne links
[redigér | rediger kildetekst]- Video med nyrelyden Arkiveret 16. november 2015 hos Wayback Machine